Stránka sa načítava...
Slováci držia najviac peňazí na bežných účtoch s nulovým úročením. 365.bank prináša výhodnejšiu alternatívu v podobe termínovaného vkladu

Linda Valko Gáliková | 12. mája 2022 | 5 min. čítania

Objem vkladov Slovákov na bežných účtoch za posledné tri roky kontinuálne rastie a aktuálne predstavuje v priemere 6-tis. eur na jedného dospelého obyvateľa. Naopak, na termínovaných vkladoch množstvo peňazí z roka na rok klesá, pričom po prepočte tu držia Slováci v súčasnosti v priemere iba necelých 1 900 eur. 365.bank spúšťa výhodnejšiu alternatívu voči bežnému účtu v podobe termínovaného vkladu so zvýhodneným
2-percentným úrokom ročne.

Podľa dát NBS bol ku koncu marca objem vkladov obyvateľstva 42,58 mld. eur. Na bežných účtoch s nulovým úročením ľudia držali až 26,43 mld. eur, čo predstavovalo 62 % z celkových vkladov obyvateľstva v bankách. V prípade prostriedkov na bežných účtoch ide pritom o medziročný nárast o 8 %. Naopak, čo sa týka termínovaných vkladov, objem úspor na tomto type produktu bol v rovnakom období nižší ako vlani o takmer 11 %.

Nožnice sa pritom roztvárali aj počas posledných dvoch pandemických rokov. V roku 2021 narástol objem prostriedkov na bežných účtoch medziročne o 14 %, pričom takúto tendenciu si zachoval aj rok predtým, kedy narástol o 17 %. Naopak, čo sa týka termínovaných vkladov, objem úspor na tomto type produktu sa v minulom roku znížil o viac než 8 % a rok predtým o 7 %.

„Jedným z dôvodov, prečo Slováci držali najviac úspor na bežných účtoch, je aj fakt, že v porovnaní s vkladmi s viazanosťou uprednostnili likvidnejšiu formu peňazí, keďže úroky sa rovnako v oboch prípadoch pohybovali okolo nuly. Aktuálne sa však situácia mení a 365.bank prináša príležitosť na výhodnejšie zúročenie voľných prostriedkov než na bežných vkladových produktoch. Riešením je termínovaný vklad s atraktívnym úrokom vo výške 2 % ročne,“ uvádza Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Zvýhodnený Termínovaný vkladdvojpercentným úrokom ročne môžu získať klienti 365.bank k rozšírenému Účtu plus v prípade, že debetné transakcie na ich účte budú vo výške aspoň 300 eur mesačne. Doba viazanosti prostriedkov sú štyri roky, pričom klienti banky si môžu takto uložiť sumu od 500 eur až do výšky 100-tis. eur. Založiť si ho môžu na ktoromkoľvek obchodnom mieste 365.bank od 6. mája. Viac info na https://365.bank/sporenie-investovanie/terminovany-vklad

Parametre zvýhodneného Termínovaného vkladu (TV)

Výška úroku

2 % ročne